Samarbetet mellan Johnny Depp och Tim Burton

Skådespelaren Johnny Depp är en av världens mest kända skådespelare och Tim Burton en av de mest kända regissörerna. De två har samarbetat vid ett flertal tillfällen vilket gett lysande resultat. Förutom att de samarbetat professionellt är de även mycket nära vänner.

Den första filmen som Tim Burton regisserade och som Johnny Depp hade en roll i var Edward Scissorhand (1990). Nästa film blev fyra år senare med Ed Wood. Filmen hade ett manus som Depp direkt blev förälskad i eller som han själv uttryckte det ”Efter att jag bara hört 10 minuter om projektet var jag helt inne i det”.

Samarbete som gett flera utmärkelser

Samma år som Depp fick den mycket ärorika stjärnan på Hollywood Walk of Fame (1999) så medverkade han i nästa film av Burton. Det var Sleepy Hollow, en film som togs emot mycket bra av publiken.  Trots den goda responsen tog det ett tag innan han återigen fick samarbeta med regissören. Rättare sagt tog det hela sex år och då i en riktig publiksuccé´ – Kalle och chokladfabriken.  Det var en nyare version av samma film som spelades in 1971 och kanske var det just detta som gjorde att både barn och vuxna uppskattade den så mycket.

Direkt efter denna film spelades den mindre kända Corpse Bride in och därefter The Demon Barber of Fleet Street. Denna musikal är inte speciellt känd i Sverige men togs i USA emot extremt bra vilket inte minst visade sig i priset för bästa skådespelare i Golden Globe galan och Oscarnominering i samma kategori.

År 2010 genomfördes nästa animerade film med Burton i regissörsstolen. Alice i Underlandet fick inte lika lysande kritik som Kalle och Chokladfabriken men var ändå en framgång och populär framförallt hos barnen.

År 2012 medverkade Depp i Dark Shadow vilket är en film som har tagit sin inspiration från en gotisk såpopera från slutet av 60-talet som hette just Dark Shadow.

Med så många lyckade filmer och musikaler bakom sig är chansen stor att Burton och Depp fortsätter sitt framgångsrika sammarbete i kommande filmer men det återstår att se.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentarer är stängda.