Robert Downey Jr: En karriär med toppar och dalar

Robert Downey gjorde filmdebut redan som femåring och då i hans pappas film Pound (1970).  Det följdes med en roll som sjuåring i Greaser’s Palace (1972). När Downey var 10 år studerande han balett och kom sedan in på en teaterskola i New York. När föräldrarna skilde sig följde han med sin pappa till Kalifornien men hoppade senare av Hight School för att flytta till New York och satsa på skådespelandet helt och hållet.

Framgångarna kom efter varandra och 1992 fick Downey Academy Awards för Bästa skådespelare för sin insats i filmen Chaplin.

Men i slutet av 90-talet skulle Downeys framgångar vända och det slutade med att han blev inlagd på behandling för sitt narkotikamissbruk. År 2000 släpptes han ut och sökte då direkt till casten för Tv-serien Ally McBeal. Han fick en roll och hans insats hyllades stort både av kritiker och publik. För detta fick han även en Golden Globe Award för Bästa Biroll i en Tv-serie. Men drogerna hade inte försvunnit från Downeys liv vilket gjorde att hans karaktär fick försvinna ur serien då han blev sparkad från produktionen efter arresteringar år 2000/2001.  Ännu en gång fick Robert Downey JR avtjäna en tid på behandlingshem men har efter dess hållit sig borta från drogerna.

Några av de senare filmer han varit med i är, Soapdish (1991), Natural Born Killer(1994), Kiss Kiss Bang Bang(2005),  Iron Man (2008) och dess uppföljare samt filmerna om Sherlock Holmes (2009) .

Droger redan som liten

Att narkotikan kom in Dawneys liv var inte helt oväntat. Under hans barndom var hans pappa drogberoende och tillät Dawney att testa marijuana redan som 6-åring. Samtidigt blev drogerna ett sätt för Downey att närma sig sin pappa. Han uttryckte det på en intervju som att ”När min pappa och jag skulle göra droger tillsammans, var det som han försökte uttrycka sin kärlek till mig – på det enda sätt han kunde.”

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentarer är stängda.